Fotografie tips
De tips:
Contrast
- Gebruik tegenlichtsituatie
- Kleurcontrast (Tegengestelde kleuren werken versterkend voor je foto)
- Contrastrijke onderwerpen (Naast contrast in licht en kleur kan je natuurlijk ook kiezen voor een contrastrijk onderwerp. Denk hierbij aan arm en rijk, stad en natuur of een groot en klein persoon)
- Kies voor harde en scherpe lijnen (Door harde overgangen te creëren tussen de verschillende elementen in je foto, kan je ieder type contrast extra benadrukken. Scherpte speelt daarbij een belangrijke rol)
Compositie tips:
-Compositie op gevoel
- Regel van derden: verdeel het beeld in 9 gelijke vlakken en zorg dat het onderwerp op elk vakje te zien is, meerdere snijlijnen.
-Eenvoud : Probeer het aantal onderwerpen in je foto te beperken. Hoe duidelijker het hoofdonderwerp van de foto is, hoe makkelijker je het jezelf maakt.
- Dichter op je onderwerp : een mooie manier waarop je de eenvoud uit het vorige punt kunt bereiken is door simpelweg dichter op je onderwerp te gaan zitten.
-Onscherpte : Ook onscherpte kun je gebruiken om eenvoud in je beeld te brengen en je onderwerp er uit te laten springen. Gebruik dus ook de diepte in je foto in je compositie.
Symmetrie en patronen
-Overal is symmetrie te ontdekken en vind je patronen. Door deze vast te leggen in beeld creëer je al gauw rust in je beeld. Door een patroon juist te doorbreken kun je voor extra spanning in het beeld zorgen.
Standpunt
-Verbeter je foto door van standpunt te wisselen. Fotograferen op oogniveau is prima, maar houd het oogniveau van je onderwerp aan (dus door je knieën als je bijvoorbeeld kinderen fotografeert).
Licht
-Van opzij krijg je een mooi contrast tussen schaduwen en licht waardoor structuur en vorm goed zichtbaar wordt. Vooral de richting waaruit licht komt is interessant.
Tips voor het fotograferen van het gouden en blauwe uur.
-Het blauwe uur is na zonsondergang, dit is ook een mooi plaatje.
-Hoe lager de zon bij de horizon is, hoe warmer het licht.
- Wolken in de foto zijn goed, maar teveel wolken zorgen ervoor dat de zon niet goed zichtbaar is en geen wolken maken de foto al snel saai.
-Zorg voor een interessante voorgrond, zo zorg je voor meer balans in de foto.
Tips voor beginnners
-Apparatuur is niet belangrijk. De apparatuur waarmee je fotografeert is maar een klein onderdeel van fotografie en zal dus ook maar een kleine invloed hebben op het eindresultaat.
-Laat je niet overdonderen door de techniek. Je leert dit het beste door het stap voor stap te ervaren. Kijk niet naar de techniek die er bij komt kijken.
-Fotografeer veel. Het is bij fotografie in feite niet anders dan bij alle andere dingen; als je er goed in wil worden moet je er vooral veel voor doen.
VSCOcam' voor de bewerkingen
-Dit heeft een natuurlijke manier waarop het beeldmateriaal wordt nagebootst.
-Bij 'VSCOcam' kan je allerlei filters kiezen die jij mooi vindt.
-Ook kun je je foto's bewerken met de belichting,contrast, helderheid en enzovoort.
Bronnen: https://www.fotografietips.nl/ https://vinkacademy.nl/fotografietips-overzicht/
https://www.digitalefotografietips.nl/ https://www.albelli.nl/tips-cat/fotografietips
https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/10_tips_voor_beginnende_fotografen.asp
https://zoom.nl/artikel/cursussen/24786-8-landschapsfotografie-tips-voor-beginners.html

Contrastrijk onderwerp

Eenvoud, regel van derden, dichter op je onderwerp& onscherpte

Symmetrie

Standpunt op oogniveau

Het gouden uur